Lezingen
Lezing Brainwash Festival
Emoties in de politiek
Welke plek is er voor emoties en sentiment in de politiek? En kunnen rationaliteit en emoties samengaan? Eveline Groot is één van de zes promovendi in de filosofie die, namens filosofisch webzine Bij Nader Inzien, haar onderzoek presenteert op ons festival.
Eveline Groot is filosoof en moderator (al jarenlang geliefd op Brainwash Festival!). Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkt ze aan haar proefschrift over Germaine de Staël (1766 –1817).
Oktober 2024 | website
Lancering Het Nieuwe Spelalfabet
Over het gebrek aan vrouwen in onze denkgeschiedenis
De Bovengrondse presenteerde Het Nieuwe Spelalfabet. Waar nu nog namen als Anton, Bernard en Cornelis dagelijks gebruikt worden om bijvoorbeeld een postcode of letterreeks te spellen, biedt Het Nieuwe Spelalfabet een wetenschappelijk onderbouwde namenlijst die de huidige Nederlandse samenleving wél representeert. Taalwetenschapper en fotograaf Desiré van den Berg portretteerde 26 naamdragers en journalist en schrijver Jill Mathon tekende hun verhalen op. Deze feestelijke avond opende ik met een praatje over het gebrek aan de representatie van vrouwen in de denkgeschiedenis.
November 2021 | Website
Wetenschapsnacht Den Haag
Eerste hulp bij ethische dilemma’s
Zou jij een computer in plaats van een rechter een vonnis laten vellen? En hoeveel risico’s zou jij nemen om klimaatverandering tegen te gaan? Voor welke dilemma’s gaat dit in de toekomst zorgen? Het publiek kiest via een smartphone welke afslag Robin neemt en beïnvloedt daarmee het verloop van de film, en het verhaal van Robin.
Ter introductie van de film geeft Eveline Groot een snelcursus “eerste-hulp-bij-moeilijke-keuzes”.
Na afloop van de film bespreken Eveline Groot, Gerben Bakker en Elize de Mul de tijdens de film gemaakte keuzes met het publiek. Wat zeggen deze keuzes over hoe we denken over de toekomst van wetenschap en technologie? En welke (onbedoelde) gevolgen kunnen onze keuzes hebben?
Oktober 2019 | Website
Dag van de filosofie Utrecht
Madame de Staël: influencer avant-la-lettre
Tegenwoordig kent bijna niemand de invloedrijke Franse denker en schrijver Mme de Staël nog. Onterecht, vindt Eveline Groot.
Tijdens haar leven werd ook wel gezegd dat er drie machthebbers in Europa waren: Groot-Brittannië, Rusland en… Madame de Staël. Tegenwoordig is de herinnering aan deze invloedrijke Franse schrijver en politiek denker vervaagd. Terwijl haar gedachtegoed ten tijde van ‘gele hesjes’ en fake news juist relevant is. De Staël was namelijk een van de eerste denkers die begreep dat politiek niet alleen over ideeën ging, maar dat emoties, frustraties en kwesties rondom identiteit net zo’n grote rol spelen. Wat kunnen we van haar leren? Filosoof Eveline Groot (EUR) legt uit waarom De Staël in de filosofische canon thuishoort.
April 2019 | Website
Dag van de Geschiedenis Bodegraven
Mme de Staël als toonbeeld van de vrijheid
Iedereen die heeft opgelet tijdens de geschiedenisles over de Franse Revolutie, kent het beeld: De vrijheid die het volk leidt van Eugène Delacroix.
Het is verwonderlijk dat in een tijd waarin vrouwen geen politieke macht konden grijpen, juist een vrouw met ontblote borsten de Franse vlag boven het slachtveld uittorent. Hoe kan een vrouw het toonbeeld zijn geworden van de vrijheid? Hoewel het verregaande politieke engagement van Franse vrouwen aan het eind van de 18e eeuw nog niet tot stemrecht leidde, waren sommige vrouwen zeker in staat om met hun geschriften een geestelijke revolutie te beroeren. Het is Germaine de Staël (1766 - 1817) die de essentie en het belang van nationalisme wist te vatten in de vorm van de heldinnen Corinne en Delphine en daarmee een overtuigend pleidooi voor de liberté hield. Het is dit idee dat Delacroix inspireerde.
Oktober 2018